Ügyvéd Kupa Nagyhajós Regatta
Kiíró: Magyar Ügyvédi Kamara

Ügyvédek szélben, hullámokon és olykor a vízben

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Az időjárás előrejelzések szinte semmi pozitívummal nem kecsegtettek a VI. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és VOLVO Nagydíj hétvégéjére tekintve. Csütörtökön viharos északi széllel megérkezett a jelzett hidegfront, közel tíz fokos lehűlést eredményezve. Természetesen minden rosszban van valami jó is, jelen esetben a péntek délutánra mérséklődő vihar tekinthető kedvező fordulatnak.

Ügyvédek szélben, hullámokon és olykor a vízben

A hét utolsó munkanapján már megkezdődtek az Ügyvéd Kupa programjai a délutáni Labdarúgó Gálával és az esti Karaoke Partival. A futballpályán is komoly erők mérték össze tudásukat, a parlament válogatott, az utóbbi időben nemzetközi hírnevet szerző ügyvéd válogatott és az OTP Bank összeszokott csapatai mérkőztek egymással. Ekkor még csupán néhány csuromvizes viharruhában vacogó vitorlás csapatot lehetett látni a kikötőben, akik vállalták a küzdelmet az olykor 30 csomós lökéseket produkáló viharban és stílusosan hajóval érkeztek a rendezvény helyszínére. Az idő múlásával arányosan sokasodtak a vitorlázók, pénteken késő este és szombaton hajnalban megérkezett a résztvevők többsége, a Club Aliga kikötőjébe. A szombati nevezési határidő megnyújtásával minden indulni szándékozó csapat ott lehetett a 11 órára meghirdetett rajteljárásnál. Összesen 48 hajó adta le nevezését, nagyrészt ügyvédi irodák képviseletében. A nevezési listából látszik, hogy az ügyvédek komolyan veszik az egyik legnagyobb sportrendezvényüket, győzni jönnek az Ügyvéd Kupára. A résztvevő hajók több mint fele, a leggyorsabb YS I. osztályban nevezett, ahol a Balaton legnagyobb sebességre képes hajói is versenyeznek. Több Kékszalag favoritnak számító hajó is rajthoz állt és a kormányosok között is ott voltak a legjobbak. A két hét múlva megrendezésre kerülő idei Kékszalag tókerülő vitorlásverseny két, leginkább esélyes kormányosa Litkey Farkas a kilencszeres Kékszalag győztes, olimpikon vitorlázó és a legvérmesebb trónkövetelő Király Zsolt is ügyvéd csapatokat irányított. A 70-es cirkáló flotta szinte minden hajója rajthoz állt egy egy ügyvédi iroda színeiben. A mezőny dojenje, a Gergely és Társai Ügyvédi Irodát vezénylő, több Olimpián részt vett Holovits György eddig minden Ügyvéd Kupán elindult és ez most sem volt másképp. Pomucz Tamást, Székely Antalt és Kaiser Kristófot is ügyvédi irodák kérték fel a kormányzásra. Megfigyelhető, hogy az ügyvédek próbálják a legjobb hajókat megszerezni a versenyre, X Yacht-ok, Nautic-ok és különböző cirkálók küzdenek az Ügyvéd Vándorkupáért, melyen már 5 kis réztábla jelzi az elmúlt években diadalmaskodó ügyvédi irodákat.
A verseny célja, hogy a legjobb ügyvéd vitorlázó is kiválasztásra kerüljön, így dr. Zimnic János ügyvéd ötlete alapján, 2011-től kiírásra került a legjobb ügyvéd kormányos vándordíja, melyet a Magyar Ügyvédi Kamara alapított. A versenykiírás módosítása sok ügyvédet ösztönzött, hogy kormányosként vegyen részt az Ügyvéd Kupán. A legjobb ügyvéd Kormányos dr. Prédl Tamás lett, aki a Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda hajóját kormányozta. Ebben a versenyben második helyen dr. Hódy Gábor (Hódy és Társai Ügyvédi Iroda) végzett, míg a bronzérem dr. Horváth László (Holczer Jákó Boross Ügyvédi Iroda) nyakába került.
Szombaton 2-es, 3-as északi szélben rajtoltak a hajók Kenese irányába, ahol az első pályajel volt. A Sponsor Wanted és a Lisa hamar elléptek a mezőnytől és külön küzdelmet vívtak egymással. A két rohanógépet a 70-esek követték, de jól rajtoltak az X35-ösök és a Melges is. A raumban tisztán vezetett a Sponsor Wanted, a Csók és Társa Ügyvédi Iroda I. számú hajója majd egy „lavórba beülve” körbevitorlázta őket a Litkey Farkas kormányozta Lisa és átvette a vezetést. Gyülekeztek a viharfelhők, foltokban már esett az eső és élénkült a szél is. A siófoki bója után hirtelen érte az északról érkező viharos szél a vezető bojt, minden csapat lázas munkába kezdett, próbálták a vitorlákat reffelni. A művelet közben, a versenyt vezető Lisa lee oldalra dőlt és a széles oldalfelületét érő viharos szélnyomás felborította a hajót. A Csók és Társa Ügyvédi Iroda II. számú csapata egytől egyig úszóleckét vett a 20 fokos Balatonban. A hajó profi legénységének és a mentést irányító Litkey Farkas kapitánynak köszönhetően senkinek nem esett baja, minden ügyvéd épségben megúszta a kalandot és a hajó is csupán kisebb sérüléseket elszenvedve, önerőből visszatért a kikötőbe. A borulást közelről szemlélő Király Zsolt és csapata miután meggyőződött, hogy nem történt komolyabb probléma, kísérőmotorosát a mentéshez küldve, a cél felé vette az irányt.
A szombati túrafutamot, a Csók és Társa Ügyvédi Iroda I. számú csapata nyerte a Sponsor Wanted fedélzetén. Második az Ecsedi és Ács Ügyvédi Iroda lett a Capellával. Harmadik helyen a Gergely és Társai Ügyvédi Iroda végzett a Krajcárral. A legnépesebb yardstick I. osztályban a Botos Ügyvédi Iroda nyert egy Melges 24-essel, megelőzve az X35-össel versenyző Pozsonyi és Társai Ügyvédi Irodát valamint a Nautic 370 Run hajón vitorlázó jogimegoldasok.hu csapatot. A Nautic-os csapatban vitorlázott a verseny legfiatalabb résztvevője a 4 és fél éves Tóth István Koppány, akit különdíjjal jutalmaztak a szervezők, a szombati eredményhirdetés alkalmával.
Yardstick II. osztályban első lett a Csuka és Dévényi Ügyvédi Iroda (Dolce Vita), ezüstérmet szerzett a Bodnár Ügyvédi Iroda (Imi Jé) és a dobogó harmadik fokára állhatott a Nagy és Társa Ügyvédi Iroda (Sarah with Love). A legkisebb létszámú yardstick III osztályban győzni tudott a Dr. Kukucska Szilvia Ügyvédi Iroda (Anna), második helyen ért be dr. Kellner Péter csapata (Party Naszád), a bronzérmeket, a sokat sejtető nevű Dr. Kotász Ügyvédi Iroda csapattagjai szerezték meg.
Az első versenynap nem csak a vízen, de a parton is izgalmas volt. Az elemekkel való küzdelemről lemondók, akik a parti programokat választották, bízhattak az OTP Bank színvonalas vendéglátásában. Zédenyi Adrienn másfél órás koncertje, Götz Attila musical részletei és a Trio Koktél zenekar előadása szórakoztatták a nagyérdemű közönséget. Megtekinthetőek voltak a Volvo legújabb modelljei, a bikedoktor.hu bemutatta a Cannondale és Mongoose különböző célra szánt kerékpárjait. A verseny hivatalos időmérője a Suunto Finn computer és óragyártó széles modellválasztékot kínált. Az iWant web áruház helyszínen kiállított és megvásárolható kiegészítői különösen nagy érdeklődést keltettek.
A késő délutáni eredményhirdetést Dr. Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke nyitotta meg és Illés Zoltán az OTP Bank ügyvezető igazgatója is köszöntötte a résztvevőket. A verseny legeredményesebb versenyzői OTP, Volvo, Albacomp, Compass, Agancsos Borház és iWant ajándékokat nyertek az érmek és trófeák mellé. A leggyorsabb 70-es cirkáló, a Westport 500 eurós utalványát nyerte az idei Tengeri Nagyhajós Bajnokságra.
A vasárnapi indulószámot jelentősen megtizedelte a szombat esti móló parti, így csupán 17 csapat vágott neki a pályaversenynek. Yardstick I-ben a Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda, Botos Ügyvédi Iroda és jogimagoldasok.hu lett a sorrend. A yardstick II. osztályban Bodnár Ügyvédi Iroda, Csuka és Dévényi Ügyvédi Iroda és Zamecsnik Pósfai és Társai Ügyvédi Iroda, dobogós sorrend lett a vége. A yardstick III-at vasárnap a Dr. Kellner Péter Ügyvédi Iroda nyerte.