Ügyvéd Kupa Nagyhajós Regatta
Kiíró: Magyar Ügyvédi Kamara

Így láttuk mi - VII. Ügyvéd Kupa beszámoló a legjobb ügyvéd kormányos díj nyertesétől

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A Pozsonyi & Társai Ügyvédi Iroda Sailing Team számára kiemelt várakozással teltek a VII. Ügyvéd Kupát megelőző napok. A 2011-ben alapított - A legjobb ügyvéd kormányos díjának - ismételt megszerzése, mint címvédés, valamint a dobogós helyezés elérése volt a célkitűzés.

Így láttuk mi - VII. Ügyvéd Kupa beszámoló a legjobb ügyvéd kormányos díj nyertesétől

Az idei versenyt megelőző télen, amikor végre befagyott a Balaton, egy Berecz Zsombi által kezdeményezett keszthelyi jégszörfözést követő estén Tomai Balázzsal, a csapat taktikusával és a jelenlévő csapattagokkal, barátokkal egy forralt bor mellett nosztalgiázva megkerestük Leiner Andris fotóit az Ügyvéd Kupa honlapján és arra az egyhangú elhatározásra jutottunk, hogy kétség sem férhet ahhoz, hogy 2012-ben ismét elindulunk azon a szakmai regattán, amelyről mindannyian kellemes élményekkel és szép eredménnyel távoztunk.

Első és legfontosabb feladatunk a csapatszervezés volt, melyet fentiekre tekintettel gyorsan és sikerrel abszolváltunk. A felkértek közül kivétel nélkül mindenki azonnal igent mondott, még a Wild Joe színeiben is egyre gyakrabban feltűnő Mesterházy-Nagy Ákos alias Piri is, erősítve előző évi csapatunkat. Ennek köszönhetően az ügyvédi iroda egysége az általam kormányzott X-35 Match Race bajnok hajó csapatának magjával, az Admiral-X talán legerősebb összeállításával várhatta a 10 perces lövés eldördülését.

Az utolsó pillanatban még a csapatpólók is elkészültek, így már semmi sem akadályozhatta meg, hogy a csütörtöki csapat vacsora után, péntek reggeli indulást követő edzés keretében egy siófoki ebédre kikötve, a szokásos csapat indulóinkat meghallgatva megérkezzünk, partra szálljunk a rendezvény helyszínén Balatonaligán.

Az előbb említett profi csapattal a felelősség már csak engem terhelt, hogy a jó hangulat és a csapategység megtartása mellett kormányosként a csapatot egyben tartva jómagam is helyt tudjak állni.
Már az előnevezésünk megerősítésekor láttuk, hogy parti rendezvényekben is bővelkedni fog a verseny, amelyekből természetesen szokásunkhoz híven kivettük a részünket, megalapozva vagy inkább megvédve - a hivatalosan bár nem értékelt - de számunkra mégis kiemelkedően fontos „legvidámabb egység” címének elnyerését. Ehhez természetesen nagyban hozzájárultak a versenyt szponzoráló gyártók, szegmensükben prémium márkákat forgalmazó - úgy tapasztaltam csapattársaim által is preferált - termékei.

Az éjszakai szélelőrejelzés azonban idővel egyre erősebb, viharos szelet jósolt, ezért csapatunk egy része – nem a gross fal árbochoz verődése okozta zaj miatti - kevés alvással töltött időtartam ellenére is vállalta a cél érdekében, hogy hajnalban autóval az erős szeles dakron fockért visszamegy Balatonfüredre. A vitorla megérkezett, a szél szerencsére azonban hajónk számára a kormányosi értekezlet idejére már ideális erősségűre csökkent. Fentiek miatt az Admiral-X sok egyéb érdekességet is tartalmazó, természetesen ügyvédi titok tárgyát képező szigorúan bizalmas, csak a csapat tagjai által ismert kódexének preambulumát a „Magyar ember sosem reffel” normáját sem kellett megszegnünk.
Megtartottuk az ilyenkor szokásos csapat reggelit, amelyen az irodavezető dr. Pozsonyi Tibor bíztató szavai erősítették tovább a csapategységet, majd elindultunk a hajóra, hogy megkezdődhessen a várva várt küzdelem.

Biztonságos, de jó rajtot követően, a kreuz szakasz Pufi (Tomai Balázs) meglátásainak és a hajó élességének, ideális sebességének köszönhetően kiemelkedően sikerült, melyre tekintettel az előre meghatározottan többlet figyelmet érdemlő fontos vetélytársainkat magunk mögé utasítottuk. Nyugodtabban várhattuk tehát a raum szakaszt.

Egyik kiemelt ellenfelünk, a szintén X-35 osztályban versenyző tavalyi ezüstérmes ügyvéd kormányos dr. Hódy Gábor által irányított hajó raumban merész és a következő bójáig nehezen jósolható helyzetet kialakító taktikát választott, mely ideig-óráig aggodalommal töltött el minket, de végül nyugodtan állapíthattuk meg, hogy a mi döntésünk bizonyult helyesebbnek, mely által előnyünket tovább növeltük.
A fordulók, a halzok és a Kiwi drop - amelyről végre időközben mindenki megtudta, hogy az nem egy koktél a Sunsetben - tankönyvbe illően, a lee-line megállapítása pedig minden esetben tökéletesre sikerült. Határozottan állíthatom saját pozíciójában mindenki a maximumot nyújtotta, idegesség és a szomszédos hajókon hallott erőteljesebb hangnemben közölt utasítások helyett a manőverek után ezért csak és kizárólag a „szép volt fiúk” mondat hangozhatott el.

A befutó előtti utolsó bóját követően úgy tűnt, hogy egytakkos kreuz menetre számíthatunk. Figyelve az élen álló és sebességüknél fogva abszolút eredmény kapcsán számunkra verhetetlen hajókat a taktikus jelezte, hogy akkor leszünk bölcsek, ha jóval a befutó fölé tartunk, mert a szél lepörgése várható.
A befutóhoz közeledve már egyre kevésbé volt feszült a végig hangos szótól mentes „Admiral-X hangulat”. Pufi meglátása ismét tökéletesnek bizonyult, melynek és valamennyi csapattag tökéletes teljesítményének, valamint a csapategységnek köszönhetően sikerrel teljesítettük a célkitűzést. A Pozsonyi és Társai Ügyvédi Iroda Sailing Team csapata a 48 hajó közül - a többi vitorlást ismerve - el nem várható, de mégis teljesített abszolút 7., YS1. 3. helyezést érte el, továbbá megvédte a számomra fontos tavalyi „Legjobb ügyvéd kormányosi címet”.

Jöhetett tehát az izgalmas, a bírósági tárgyalás berekesztésének pillanatait követő hangulathoz hasonló várakozás. Az eredmény ugyanis még nem született meg, az indexbe még nem került be a jegy, az ítélet még nem került kihirdetésre.
Egyszer csak megláttuk, hogy vitorlázó társaink veszik körül az asztalt, majd az eredmény láttán nyugalom, a csapatom iránti büszkeség és hála töltött el, ismét teljesítettük a célkitűzést, megvalósult a téli jégszörfözést követően eltervezett eredmény. Poszeidón ezért nyugodtan adhatta át a stafétabotot Dionysosnak.

A verseny azonban még nem ért véget, az ünnepélyes eredményhirdetést követően szintén „nagy erővel” készült a csapat a másnapi, még izgalmasabbnak ígérkező pályaversenyre, amely kapcsán szintén az elérhető legjobb eredmény volt a célkitűzés.
A hangulat remek, a szél ismét ideális, a csapat bizonyítási vágya pedig tökéletes volt.
A rajt merészre, de végül eredményesre és ütközéstől, összeéréstől mentesre sikeredett annak ellenére, hogy a Bikini „Adj helyet magad mellett” című slágerének ilyenkor szokásos felidézése is elmaradt, mert a csapat leginkább a luv oldalon kilógatott lábak beszedésével volt elfoglalva, tekintettel arra, hogy azok tulajdonosai nem szívesen kockáztatták volna a lábak pufferként, illetve bátyám sebészként való bevetését.

A szombati túraversenyhez hasonlóan komoly, talán még élvezetesebb küzdelmet folytattunk és a vasárnapra maradt 25 hajóból, 1 óra 46 perces versenyt követően a Principessa után abszolút 2. helyen zártuk a versenyt, amely a Kékmadárt követő YS1. osztályban elért 3. helyezést eredményezte.
Az előrejelzések szerint állítólag idén is befagy a Balaton, az Admiral-X csapata ismét ott lesz és már most megtervezett persze „spontán” képnézegetést tart. Azt gondolom, hogy a döntésünk már most megszületett, kétség sem férhet hozzá, jövőre is érkezünk és a várhatóan tovább erősödő mezőnyben ismét mindent megteszünk az ideihez hasonló eredmény eléréséhez.

A Pozsonyi & Társai Ügyvédi Iroda Sailing Team szemszögével ilyennek láttuk a VII. Ügyvéd Kupát, amelyért elismeréssel és köszönettel tartozunk a szervezőknek, jómagam pedig a csapatnak.

A csapat tagjai:
dr. Prédl Tamás; Cser Krisztián; dr. Pozsonyi Tibor; dr. Prédl András, Erdélyi Gábor, Lábady Balázs; Mesterházy-Nagy Ákos, Szabó Attila; Tomai Balázs
 

dr. Prédl Tamás