Ügyvéd Kupa Nagyhajós Regatta
Kiíró: Magyar Ügyvédi Kamara

Bővül az Ügyvéd Kupa értékelési rendszere

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A yardstick I osztály kettébontásával, a leggyorsabb klasszikus hajó értékelésével és a nyílt osztály bevezetésével bővül az Ügyvéd Kupa értékelési rendszere. A nyílt osztályban többtestűek és a yardstick rendszerben nem értékelhető hajók szerepelnek.

Bővül az Ügyvéd Kupa értékelési rendszere

Tíz nappal a Kékszalagot követően, július 18-20. napjain ismét a balatonvilágosi Club Aliga ad otthont a IX. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíj eseményeinek. A tradicionális ügyvéd sportesemény kilenc éve szerepel a hazai vitorlás versenynaptárban és ez által az igazságügyben hivatásukat gyakorlók meghatározó programjává vált. A verseny kiírója a Magyar Ügyvédi Kamara, fővédnöke Dr. Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

A Balaton leggyorsabb hajói mára a többtestűek lettek. A Kékszalag és néhány nagyobb MVSZ által rendezett túraverseny mellett az ún. Business Cup-ok biztosíthatnak versenyzési lehetőséget e látványos és gyors hajóknak. A jelentkező igényre az Ügyvéd Kupa szervezői is azonnal reagáltak és kiírták a nyílt osztályt a többtestűek részére.

 Az Ügyvéd Kupán hiba lenne csupán a high tech hajókat külön díjazni, hiszen a tradicionális nagyhajós vitorlázás a klasszikus flottából ered. 2014-től nem csak a nyílt osztályt díjazzák külön, hanem a klasszikus flotta hajóit is külön értékelik.

A harmadik változás az értékelési rendszerben, hogy a tapasztalatok szerint legnépesebb yardstick I osztályt két részre osztották a szervezők, a YS I/1-ben a 89-es yardstick számig szerepelnek a hajók, míg a YS I/2-ben a 90-99-ig terjedő tartományban értékelik a résztvevőket.

Természetesen az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, 2011-ben bevezetett „Ügyvéd a kormánynál” értékelési rendszer továbbra is a verseny egyik legnagyobb presztízsű díjazása. Ebben az értékelési rendszerben az ügyvéd vagy ügyvédjelölt által kormányzott hajók szerepelnek.

Klasszikus flotta osztályok:
Összevont cirkáló osztály
(8 R, 6 R, 75-ös,55-ös osztályok)
70-es cirkáló osztály
50-es cirkáló osztály
40-es cirkáló osztály
30-as cirkáló osztály
22-es cirkáló és Európa 30-as osztály
25-ös Jolle
15-ös Jolle
Folkboat

Nyílt osztály
Mindazon hajók, amelyek nem felelnek meg a hagyományos egytestű hajók feltételrendszerének, a nyílt kategóriába sorolandók. Valamennyi többtestű hajó a Nyílt osztályban versenyez.

Hagyományos egytestű hajó fogalma: Minden olyan egytestű hajó, amely kiállja a magyar Nemzeti Közlekedési Hatóság előírásai alapján a 90 fokos döntéspróbát és ezt okmányokkal igazolja és  a  legénység súlypontja nem helyeződik a hajótesten kívülre (nem trapézos, nem keretes), hagyományos egytestű hajónak minősül. Az MVSZ által elismert osztályhajók alanyi jogon vesznek részt a hagyományos egytestű hajók versenyében.