Ügyvéd Kupa Nagyhajós Regatta
Kiíró: Magyar Ügyvédi Kamara

Tízéves az Ügyvéd Kupa

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

A történet 2005 nyarán kezdődött, amikor az ötletgazdák elképzelései és a Magyar Ügyvédi Kamara együttműködő hozzáállása találkozott egymással. Akkor még senki nem sejtette, hogy az ügyvédek egyik legnépszerűbb sporteseménye lesz ez a regatta.

Tízéves az Ügyvéd Kupa

Az elso Ügyvéd Kupára 2006. június 24-én került sor Balatonlellén. A premieren 56 hajó vett részt, ami igen jó bemutatkozásnak számít, a következo szezonban pedig már 72 hajó állt rajthoz a Kovács Barborják és Társai Ügyvédi Iroda (Sirocco) gyozelmét hozó regattán, amelyet szintén Lelle látott vendégül. 

2008-tól három szezonon keresztül új helyszín, az új lellei kiköto, a BL Apartments & Yachtclub adott otthont az Ügyvéd Kupának. Ettol az évtol bovült a rendezvény programja is, azóta szombaton egy túrafutamot, vasárnap pályafutamokat kell teljesítenie a mezonynek. Ebben az esztendoben Dr. Kiss Pál ügyvédi irodája hódította el az Ügyvéd Kupát a Siroccon versenyezve, így a Sirocco lett az Ügyvéd Kupák történelmének elso duplázója.

A 2009-es esztendo szintén egy mérföldko a regatta történetében, ebben az évben lett a verseny névadó fotámogatója az OTP Bank és szintén ebben a szezonban kezdodött a Volvo Autó Hungária és az Ügyvéd Kupa együttmuködése. Immáron hét éve, hogy az OTP és a Volvo biztosítja a verseny színvonalas lebonyolításának lehetoségét. A negyedik Ügyvéd Kupán a Sirocco végül alulmaradt a Sponsor Wanteddel szemben, amelynek fedélzetén a Csók és Társai Ügyvédi Iroda magabiztosan nyerte mag a versenyt. Ebben az esztendoben eloször vállalta a verseny vízi rendezését Erdélyi Béla, és állandóság jegyében innentol kezdve csaknem minden évben o vagy Dániel Gábor biztosították a minoségi versenyrendezést, attól függoen, hogy melyikük tudta az éves versenyrendjébe beilleszteni a rendezvényt.

2010-ben igen rangos mezonyt vonultatott fel a regatta, öt vitorlázó olimpikon is rajthoz állt, valamennyien egy-egy ügyvéd csapatot irányítva próbálták elhódítani az ügyvéd vándorkupát. A Csók és Társa Ügyvédi Iroda Litkey Farkas kormányozta hajója, a Lisa lett az ötödik verseny gyoztese és ezzel folytatódott Csókék menetelése.

A Csók és Társa Ügyvédi Iroda csapata a keleti medencében is megállíthatatlannak bizonyult, miután 2011-ben már a Club Aliga adott otthont a rendezvénynek. A Balatonvilágos elotti vízterületen rendezett verseny ismét a Sponsor Wanted - Csók együttmuködés gyümölcseként gyozelmet produkált. A kupagyoztes csapat sikeréhez az is kellet, hogy az egyik legnagyobb vetélytárs a Litkey Farkas kormányozta Lisa felborult és a verseny feladására kényszerült. A '11-es esztendo újdonsága, hogy ekkor díjazták eloször az ügyvéd kormányosokat, melyet dr. Prédl Tamás nyert meg csakúgy, mint az elkövetkezo két esztendoben.

2012-ben a Csók és Társa Ügyvédi Iroda megállíthatatlanul készült a negyedik ügyvéd kupa gyozelemre, ám a vetélytársak is megmozgattak minden létezo lehetoséget. A verseny a Gide Loyrette Nouel Ügyvédi Iroda sikerét hozta, akik a Szentkirályi-Principessa csapat segítségével szerezték meg a gyozelmet. A hetedik ügyvéd kupa újdonsága volt, hogy a szervezok bevezették mint parti látványosságot a modellvitorlázást, ami azóta is a rendezvények kedvelt és népszeru programeleme.

A nyolcadik verseny is a Principessa gyozelmét hozta, ám ezúttal más színekben versenyezve, ezúttal az a Kamocsay Berta és Társai Ügyvédi Iroda vihette haza egy évre a vándorkupát.

Az elso helyezett iroda neve ugyan változott, de a hajó nem, így 2014-ben az új csapattal felálló Principessa triplázott, a Szecskay Ügyvédi Irodát vezetve gyozelemre.

Tavaly, komoly csatában dr. Perczel Márta hódította magához a legjobb ügyvéd kormányos címet megakasztva ezzel dr. Prédl Tamás sorozatát.

Az idei, jubileumi versenyre 2015. július 24-26 között a megszokott helyszínen, a Club Aligában kerül sor, ahol a háromnapos versenyhétvégén ezúttal egy túra és két pályafutam vár a résztvevokre. 

Nevezés