Ügyvéd Kupa Nagyhajós Regatta
Kiíró: Magyar Ügyvédi Kamara

Túl az első dekádon

Ez a cikk több mint egy éve frissült legutóbb. Elképzelhető, hogy a benne szereplő információk mára elavultak, vagy az esetleg megadott hivatkozások már nem működnek, vagy már más tartalomra mutatnak mint a megjelenés időpontjában.

Tíz éves lett az Ügyvéd Kupa Nagyhajós Regatta az ügyvédi kar egyik legnagyobb sport, szabadidős és társasági eseménye.

Túl az első dekádon

Az OTP, a Volvo és az Areus támogatásával megvalósult regatta sok izgalmat és még több örömteli pillanatot tartogatott a résztvevők számára.

A X. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíj az idei szezonban is a balatonvilágosi Club Aliga kikötőjében került megrendezésre július utolsó hétvégéjén. A Magyar Ügyvédi Kamarát dr. Kovács Kázmér elnökhelyettes képviselte, aki a díjátadó gálán kiemelte az esemény jelentőségét, a kar tagjait összetartó szerepét és a tradíciót, amit a tízéves múlt alapoz meg a rendezvény számára. Az ügyvédek regattája, a honi vitorlás szezon egyik kiemelkedő eseménye, a szakmai regatták közül a legjobbak közé sorolható megmérettetés. Kétségtelen, hogy az elmúlt tíz év alatt presztízskérdéssé vált, hogy melyik ügyvédi irodát díszíti a leggyorsabb ügyvéd vitorlázóknak járó vándorkupa vagy a legjobb ügyvéd kormányos kitüntető cím birtokosának trófeája.

A szombati versenynapra kívánni sem lehetett volna szebb vitorlázóidőt, ragyogó napsütés és folyamatosan frissülő déli szél örvendeztette a versenyzőket. Negyven szebbnél szebb vitorlás sorakozott fel a rajtvonalon, hogy a rajtlövés pillanatában megkezdje a Balatonvilágos, Balatonkenese, Balatonvilágos, Balatonszabadi, Balatonvilágos pályajelekkel határolt táv teljesítését. A gyorsabb hajók közel két órát, a lassabbak csaknem négy órát vitorláztak a szombati túrafutamon, melyet a dr. Ugrin Tamás Ügyvédi Iroda csapata nyert meg a Principessa nevű Liberával. A hajót Kaiser Kristóf ügyvédjelölt kormányozta, aki az idei Kékszalagon alig néhány másodperccel maradt le a leggyorsabb egytestű hajónak járó elismerésről. Második helyen a dr. Lichy Ügyvédi Iroda hajója a Gardazzurra futott célba, míg a harmadikként a dr. Kiss László Ügyvédi Iroda Sponsi nevű hajóval versenyző egysége teljesítette a távot.

A legjobb ügyvéd kormányos dr. Simonfay Géza lett, aki a pécsi Pethes Óra ajándékát egy Festina karórát nyert a Simonfay és Partners színeiben induló Helikon kormányosaként. Andorka Rudolf hajóján, a Helikonon vitorlázott, a legjobb ügyvéd kormányos mancsaftjaként dr. Kovács Árpád az Állami Számvevőszék korábbi, a Költségvetési Tanács jelenlegi elnöke is. Az ügyvéd kormányosok versenyében második helyen végzett az Ügyvéd Kupa egyik védnöke, a legismertebb ügyvéd-vitorlázó dr. Hajdú Balázs, aki az ügyvédi kar egyetlen olimpikon vitorlázója. Balázs szereplésének érdekessége, hogy Narvál nevű hajóján egyedül teljesítette a futamot és ezzel nem csak az ügyvéd kormányosok versenyében ért el dobogós helyezést, de egyben a yardstick I/1 osztály aranyérmét is elhódította. Harmadik legeredményesebb ügyvéd kormányos dr. Pálinkás Péter lett, aki a Stefániával versenyző dr. Kőszegi János Ügyvédi Iroda csapatát az előnyszám rendszerű értékelésben is bronzéremhez juttatta. A legeredményesebb női ügyvéd kormányos a Holczer, Jákó és Boross Ügyvédi Iroda csapatát vezető dr. Tremmel Brigitta lett, aki a Capella nevű 70-es cirkálót kormányozta.

A nyílt osztályban, azaz a többtestű hajók versenyében a Szűcs és Partners nyert az RSM-DTM villámgyors, repülő katamaránjával, melyet dr. Szűcs Bálint ügyvéd kormányzott.

A regatta egyik díszvendége, a Kossuth díjas Udvaros Dorottya színművész az El-Yacht által biztosított Elan 310-es hajóval versenyzett és csapatával az előkelő 10. helyet szerezte meg az előnyszám rendszerű értékelésben. A Balatoni Hajózási Zrt. frissen kinevezett vezérkara szintén a regatta vendégeként a Délibáb nevű 50-es cirkálóval, osztályában a 12. helyen ért célba.

A yardstick értékelésben kiemelkedően szereplő egységek közül dr. Tóth István csapata a jogimegoldasok.hu egy Nautic 370-es „nyergében” egészen az ezüstérmekig jutott, hasonlóan, mint a legendás és hírhedt Kékmadárral versenyző dr. Pajor Levente Ügyvédi Irodájának Wossala György által irányított legénysége. A tavalyi év legjobb ügyvéd kormányosa dr. Perczel Márta idén kénytelen volt beérni egy bronzéremmel csakúgy, mint az Ügyvéd Kupák állandó résztvevője az Incifincit kormányzó dr. Szollás Rita. Rita eredménye különösen értékes, hiszen várandós kismamaként kormányozta a család szeretett büszkeségét, az Incifincit.

Feltétlenül említést érdemel a yardstick II-ben második helyet szerző dr. Szalay Zoltán csapata és ugyanebben az osztályban bronzérmes dr. Bódis Richárd ügyvéd népes vitorlázó „hadserege”. A nem túl gyors, de inkább lassú hajók yardstick III-as versenyét a Leptis Magna Team nyerte, megelőzve a dr. Cziráki és dr. Icsu Ügyvédi Iroda hajóját valamint a korábban már méltatott Incifincit.

A rendezvény egyik unikális eleme Gyöngyössi Cecilia portrékat és hajókat bemutató kiállítása, melyet az érdeklődők a rendezvénysátorban tekinthettek meg. A díjátadó ünnepség keretében megnyitott kiállítás méltatását követően a szervezők megköszönték az elmúlt tíz év versenyeinek szervezésében kiemelkedő szerepet játszó Kenyeres Márta, Erdélyi Béla, dr. Balla György és Dániel Gábor munkáját, akik valamennyien egy Gyöngyössi portrét kaptak ajándékba. A verseny ötletgazdája dr. Bodnár Imre köszönetet mondott a Magyar Ügyvédi Kamarának a tíz éve tartó pártfogás okán és dr. Kovács Kázmér elnökhelyettesnek egy emlékdíjat adott ebből az alkalomból. A díjátadó gálán végszóra megérkezett a tomboló vihar, jelentős segítséget nyújtva a rendezvénysátor összepakolása terén. Az előre eltervezett programot némileg módosította az időjárás és a meghirdetett program helyett kikötői értékmentés és katasztrófa-turizmus vette át a stafétát.

A vasárnap sem indult könnyebben, mint ahogy a szombat befejeződött, a hajnal komoly északi széllel köszöntötte a versenyzőket, ami csak minimálisan mérséklődött reggelre. A versenyrendezőség az eredeti időrend megtartása mellett döntött és 10 órára tűzte ki a pályafutam rajtját. A vasárnapi futam egyértelműen a két korábbi rivális, a vitorlás sport olimpikon ikonjainak, Wossala Györgynek és Székely Antalnak a küzdelmével indult. Az erős szélben nem volt nehéz megállapítani, hogy a rajtvonalon felsorakozott hajók közül melyek kormányánál dominál évtizedes nemzetközi versenyzési tapasztalat.

A pályafutamot, a kettébontott yardstick I. felsőházában a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda csapata nyerte megelőzve a Simala Ügyvédi Iroda vitorlázóit. A Yardstick I/2-t Wossala György (dr. Pajor Levente Ügyvédi Iroda) simán nyerte éppúgy, mint Székely Antal (Bodnár Ügyvédi Iroda) a yardstick II-t. Wossaláék mögött a Szűcs és Társai Ügyvédi Iroda illetve a Fehér Legal – Fehér és Társa Ügyvédi Iroda végzett. Székelyék a dr. Nagy Orsolya ügyvéd csapatát utasították maguk mögé az ezüstérmeket jelentő helyezésre.

Jó hangulatú és izgalmakban bővelkedő regatta volt a tízedik Ügyvéd Kupa, melyet az OTP Bank, a Volvo, az Areus, a Pethes Óra, az Osjecko Pivo, a Nimrod Energy Drink, a BIC Sup, a Slastik, a Bike Doktor,  Bella Nautica és a Jogi Fórum és az Ügyvédek Lapja támogatásával sikerült színvonalasan megrendezni.